Условия за ползване

Следните общи условия уреждат търговските отношения между ТАДИ ЕООД, собственик на онлайн магазина www.tadilingerie.com, от една страна, и клиентите на онлайн магазина,от друга страна.Тези условия обвързват всички посетители и потребители на онлайн магазина. С натискането на определени хиперлинкове, намиращи се на сървъра www.tadiligerie.com или с извършването на плащане за използване на предлаганите услуги, потребителят се съгласява, напълно приема и напълно се задължава да спазва тези Общи условия. ТАДИ ЕООД е еднолично дружество, учредено според законите на Република България, регистрирано в Търговския регистър към Агенцията по вписванията с ЕИК 160084883, ДДС номер BG160084883, с адрес на управление гр. Пловдив, бул. „6-ти септември“114 ; телефони за клиенти +359 32 940 583; +359 878 511 024; e-mail: office@tadilingerie.com

Регистрация

Онлайн магазинът www.tadilingerie.com дава възможност на посетителите си да разглеждат и купуват стоките, предлагани в него. Регистрацията не е задължителна за покупките, които ще бъдат направени през уебсайта. Онлайн магазинът може да бъде разглеждан свободно без регистрация. Всеки потребител трябва да попълни регистрационната форма като въведе правилната информация, която е необходима за издаването на документи за доставка и фактура, както и валиден и точен адрес за получаване, телефонен номер и електронен адрес.

Съгласие

Като слага отметка на графата „Приемам общите условия“, потребителят прави електронно изявление по реда на Закона за електронните документи и електронния подпис и заявява, че е запознат с Общите условия и напълно ги приема.

Поверителност на личните данни

Личните данни, получени от www.tadilingerie.com по време на вашата регистрация ще бъдат използвани само и единствено за целите на потребителската услуга, това включва приемане и обработка на поръчки и контакт с клиентите в случай на проблеми или допълнителна конкретика относно дадената поръчка. При никакви обстоятелства информацията и данните няма да бъдат споделяни с трети лица или използвани за каквито и да е цели, различни от горепосочените. Потребителите могат да се информират относно личните си данни всеки ден между 09:00 и 17:30 на телефонен номер +359 32 940 583.

Данни на потребителя
• Име
• Точен адрес за доставка
• Телефонен номер (по възможност мобилен)
• Имейл адрес

Информацията, предоставена от физически лица, се счита за лична и ще бъде съхранявана като такава от администратора за лични данни на www.tadilingerie.com. Ако потребителят не предостави личните си данни, няма да може напълно да използва стоките и услугите, предоставени от www.tadilingerie.com .

Безопасност на личните данни

Потребителят е еднолично отговорен за защитата на потребителските имена и пароли, както и за тяхното използване от други лица. При подозрение за неоторизиран и незаконен достъп, изгубено или открадното потребителско име и/ или парола, потребителят трябва незабавно да информира www.tadilingerie.com ,за да забранят всякакъв достъп до личните данни.

www.tadilingerie.com предлага високо ниво на защита, по отношение на ползване на онлайн магазина с криптирана връзка между банката и потребителя. Отговорност на потребителя е поддържането на актуална лична информация и своевремено да въвежда всички промени на адреса си за получаване, телефонния си номер и илектронен адрес. www.tadilingerie.com не носи отговорност за недоставени поръчки, поради неточна информация, като всяка повторна доставка е за сметка на потребителя.

Поръчки

Онлайн магазинът www.tadilingerie.com приема поръчки 7 дни в седмицата, 24 часа на ден. Всеки избран от вас продукт трябва да бъде сложен в кошницата. Преди да потвърди поръчката си, потребителят има възможност да прегледа кошницата си, да направи промени на количеството и информацията и след това да я потвърди.

При избор на начин на плащане и потвърждение на поръчката, клиентът е длъжен да заплати крайната и цена. След извършване на плащането системата на онлайн магазина изпраща имейл, който потвърждава получаването на поръчката. Поръчките са успешно завършени и обвързващи само след успешно плащане чрез виртуален ПОС терминал. Когато плащането е неуспешно, поръчката остава в потребителския профил, докато представител на www.tadilinerie.com не се свърже с потребителя.

Поръчката може да бъде забавена, поради следните причини:
1. Липса на поръчаните артикули
2. Неуспешно плащане от клиента
3. Грешен или непълен адрес за доставка или телефонен номер за контакт на потребителя

При проблеми с доставката, по вина на www.tadilingerie.com, всички допълнителни такси ще бъдат платени от www.tadilingerie.com. В останалите случаи, всяка следваща повторна доставка на пoръчката, ще бъде платена от потребителя.

Цени и начини на плащане

Крайната цена на поръчката се състои от сбора на цените на всички артикули,поръчани от клиента, с включена такса за доставка, но посочени поотделно. Цените на всички артикули са в български лева и с включен ДДС и не подлежат на промяна от момента на поръчката до извършване на плащането.

Приетите начини на плащане са следните:

Наложен платеж - при избиране на този начин на плащане, потребителят създава поръчка с номер и крайна цена. Плащането се извършва на куриера при доставката или в офиса на спедитора при получаване на пратката.

По банков път - с избирането на „по банков път“ като метод на плащане, потребителят при напускане създава заповед с номер. Клиентът нарежда дължимата сума по сметката на ТАДИ ЕООД, като посочва номер на поръчката като основание за банковия превод. Поръчката е валидна 10 дни.
Банка: Банка ДСК
Получател: ТАДИ ЕООД
BIC: STSABGSF
IBAN: BG91STSA93000013743158

Кредитна/ дебитна карта - с избора на плащане с карта потребителят е прехвърлен на онлайн плащане с карта чрез системата на банка ДСК, където той влиза с данните на банковата си карта и извършва дължимото плащане. www.tadilingerie.com не таксува и не получава никакви допълнителни такси, независимо от начина на плащане. Всички допълнителни такси, начислявани върху цената на поръчката и доставката, цитирани от www.tadilingerie.com , са обект на договорените условия, установени между потребителя и неговата банка. www.tadilingerie.com не съхранява никакви данни за притежателя на картата, включително номера на картата, тъй като те се обработват само от виртуалния ПОС терминал, който е собственост на банка ДСК.

Приеманите кредитни и дебитни карти са: MasterCard,MasterCard Electronic, Visa, Visa Electron, Meastro, V Pay. Моля, обърнете внимание, че вашата V Pay или MasterCard Electronic карта ще се приема само око е регистрирана за участие в схемите за онлайн автентикация, проверени с Visa или MasterCard SecureCode. Моля консултирайте се с картоиздателя на вашата карта дали тя е отворена за интернет транзакции. Максималната сума за транзакция е 5000 лв. За да ви предпазим от злоупотреба при плащане с вашата Visa или MasrerCard карта, ние предлагаме най-добрите практики, препоръчани от международни картови организации. Сигурността, по време на въвеждане и пренос на картовите данни, се осигурява чрез използване на SSL протокол за криптиране на връзката между нашия сървър и платежния сървър на обслужващата ни банка. Автентичността на вашата карта се проверява чрез проверка на картата (CV V2). В допълнение, за идентифицирането ви като автентичен картодържател, платежният сървър на обслужващата ни банка поддържа схемите за проверка на автентичността на международните картови организации -“Проверено от Visa” и „ MasterCard SecurCode”, в случай че сте регистрирани да ги ползвате.

Данните, които клиентът трябва да въведе по време на процеса на плащане, са:

• Номер на картата
• дата на валидност
• код за сигурност
• име на картодържателя
За вашата идентификация като автентичен картодържател, сървърът за плащане за електронна търговия на обслужващата ни банка поддържа схемите за автентикация на международните картови организации, проверени от Visa или MasterCard SecureCode.

Когато сте регистрирани от издателя на вашата карта за участие в тези схеми, на екрана ще се покаже страница за проверяване на автентичността, където ще трябва да въведете парола. Валутата на сделката за картови плащания е български лева (BGN).

Начини на доставка, цени и време

www.tadilingerie.com предоставя следните начини за доставка:
• Доставка с куриер
• Доставка до офис на Еконт
Доставката до адрес по избор на клиента може да бъде направена в рамките от 3 до 10 работни дни, в зависимост от наличието на заявения артикул. Продуктите могат да се получат в офис на Еконт по избор на клиента в рамките на 1 до 7 работни дни от изпращане на поръчката, след като се получи потвърждение от www.tadilingerie.com, в зависимост от наличието на заявения артикул. Адресът за доставка не може да бъде до поискване или в пощенска кутия. Цената на доставката се определя въз основа на тегло, размери и адрес, в зависимост от цените на куриерска фирма Еконт. Когато възникне забавяне на доставката, независимо от причините, www.tadilingerie.com своевремено уведомява клиента и по споразумение определя нова дата за доставка.

Отмяна на поръчки, замяна и връщане на артикули

Клиентът може да отмени поръчката преди нейното изпращане само от адреса, предоставен от потребителя. Рекламации, връщане и замяна на прашки, слипове, бикини, боксери, клинове, чорапогащи, силиконови чорапи,чорапи и бодита не се приема, поради хигиенни изисквания, специфични за артикулите. Не се допуска връщане или замяна на които и да е продукти, ако са били ползвани. Клиентът, съгласно Законът за защита на потребителите (ЗЗП), има право да върне или замени заявени от него продукт(и) в рамките на 14 (четиринадесет) работни дни от датата на пристигане на поръчката в офиса на Еконт или при доставянето на посочения от клиента адрес, освен в изброените по-горе случаи (прашки, слипове, бикини ,боксери, клинове, чорапогащи, силиконови чорапи, чорапи и бодита). Ако клиентът изяви желание да замени поръчания от него артикул в четиринадесет дневен срок, е длъжен да уведоми търговеца и да върне продукта в оригиналната му опаковка, с оригиналните етикети и стикери, без увреждане по самия продукт и с придружаващите го документи и касов бон. Пратки, върнати без касов бон няма да бъдат приемани. Артикулът може да бъде заменен със същия или нов по избор на клиента, като разликата в цената ще бъде възстановена или добавена като наложен платеж. Ако плащането е с карта, сумата ще бъде възстановена по сметката на клиента, от която е платена доставката, като банковите комисионни и други такси, извън сумата за възстановяване, трябва да бъдат платени от него. Връщането на сумата става в рамките на 14 (четиринадесет) дни, след като бъде проверено целостта на опаковката и състоянието на артикулите и придружаващите документи, както е предвидено от закона.

При замяна или връщане на продукт цената на доставката в двете посоки се заплаща от клиента. Задължително условие при връщане или замяна на продукт да се постави стикер ЧУПЛИВО и преглед на продукта, като клиентът е необходимо да заяви това в офиса на куриерска фирма Еконт при изпращане на пратката. Всяка пратка се проверява и при установяване на неизпълнение на някои от изискванията, съответната пратка няма да бъде приета и сумата не може да бъде възстановена.

Рекламации, съгласно Законът за защита на потребителите, се приемат в срок от 14 (четиринадесет) работни дни от датата на доставка на пратката в офис на Еконт или при получаването на посочен адрес и валидна само на територията на Република България. Гаранцията покрива само за артикули, изпратени с грешен размер и цвят или с производствени дефекти. Повреди или дефекти, получени в следствие на неправилна употреба или неправилно третирани с перилни или почистващи препарати не се приемат. При предявяване на рекламация, клиентът може да изисква замяна на артикула със същия или друг такъв, или възстановяване на сумата, в случай че е изчерпана наличността или размера на желания продукт. Рекламации се обслужват в 10 (десет дневен) срок след получаване на пратката, придружена с всички документи и коректно попълнена бланка за връщане и замяна.

Продавачът възстановява сумата на клиента по изброените по-горе начини. Когато стойността на новия избран продукт надвишава първоначално заплатената сума, разликата се доплаща. Ако новоизбраният артикул е с по-ниска стойност, продавачът възстановява разликата в цената на клиента. Изпращането на новия продукт става само след получаване и проверка и на дефектния артикул. Връщането на сумата става само по банков път в рамките на 14 дни от датата на получаване на пратката. Изпращането на новия продукт е за сметка на продавача. Връщането на дефектния артикул от клиента е за сметка на продавача, като връщането става само с куриерска фирма Еконт. Продуктите се перат и третират с перилни препарати само според указанията на етикетите, поставени на самия продукт. Рекламации за производствени дефекти се приемат на имейл адрес office@tadilingerie.com, придружени със снимка.

Интелектуална собственост

Всички снимки, графики, текстове, дизайн и всичко друго, съдържащо се в уебсайта, са собственост на www.tadilingerie.com. Всяко неоторизирано използване на гореизброените материали, включително промяна без предварително съгласие на www.tadilingeri.com, ще бъде санкционирано, съгласно законите на Република България.